Durerile de spate sunt cele mai comune motive pentru care oamenii se plâng în ziua de azi. Cercetările arata că 80% din populația lumii a avut măcar o perioadă în timpul vieții când au apărut dureri de spate. Acestea apar de obicei în jurul vârstei de 35-55 ani.
Somnul pe o saltea moale
Atunci când patul este prea moale și se lasă prea mult, corpul va prelua forma saltelei, iar în acest caz puteam vorbi despre „efectul de hamac”, ce ilustrează curbura anormală a coloanei vertebrale. Diverse cercetări subliniază faptul că, pentru a susține corpul, nu ar trebui să existe nici un semn vizibil al efectului de hamac. O saltea cu un suport prea moale va contura corpul într-o măsură prea mare, ducând la o libertate de mișcare restrânsă și la o eliminare limitată a umezelii. În acest caz, cel ce doarme va trebui să își folosească mușchii pentru a stabiliza corpul într-o poziție adecvată pentru somn. Deoarece folosirea continuă a musculaturii în timpul somnului este imposibilă, corpul se va curba înapoi, limitând libertatea de mișcare și ducând la tensionare anumitor grupe de mușchi.
Somnul pe o saltea dură
Când suportul oferit de saltea este prea ferm, coloana nu este susținută corect. O saltea prea dură nu se conformează mișcărilor corpului și nu oferă destulă elasticitate. Pe o asemenea suprafață, doar umerii și pelvisul sunt susținute, în timp ce coloana vertebrală se curbează în jos, ducând la o formă de S, nenaturală. Această curbură în formă de S este determinată de umeri, care sunt mai lați decât zona pelviană. În plus, talia este de asemenea mai îngustă decât șoldurile și umerii. Sub influența gravitației, coloana lombară, de la nivelul taliei se va curba de asemenea în jos, ducând la acea formă de S.
Atunci când dormiți pe o saltea prea dură există prea multă libertate de mișcare. Din cauza faptului că salteaua nu învăluie corpul suficient, cel ce doarme resimte frigul mult mai ușor. Mai mult decât atât, o saltea dură va pune presiune mai mare pe anumite zone, iar din cauza acestei presiuni apar durerile, iar cel ce doarme își va schimba mai des poziția în somn, ducând la disconfort. Totodată nici mușchii nu se pot relaxa pe deplin, iar cel ce doarme pe o astfel de saltea nu se poate recupera fizic și emoțional.
Concluzie
Atât somnul pe o saltea prea moale, cât și cel pe o saltea prea dură nu vor susține suficient coloana vertebrală. Toate acestea vor avea o influență negativă nu doar asupra coloanei, ci și asupra nervilor și a structurilor vasculare. În plus, putem afirma că cel ce doarme va fi influențat în mod negativ și de numeroși alți factori, precum transpirația excesivă, limitarea libertății de mișcare, sau inabilitatea de a-și stabiliza poziția corpului. Soluția tuturor aceste probleme este o saltea care să vă susțină în mod corespunzător coloana în timpul somnului. Cei ce au probleme cu spatele au nevoie de un bun echilibru între confort și susținere.